Logopedie

Wat is logopedie?

Logopedie is een paramedische tak binnen de gezondheidszorg. De logopedist houdt zich bezig met de preventie, het onderzoek en de behandeling van stoornissen en beperkingen op het gebied van spraak, taal, slikken en stem. Daarnaast betekent logopedie ook hulpverlening bij beperkingen in de communicatie. Communicatie omvat vele uitingsvormen, waaronder taal, lezen en schrijven, gebaren, liplezen en ondersteunende communicatiesystemen.


Wat doet een logopedist?

De logopedist staat in voor het onderzoek en het behandelen (therapie) van de hulpvraag. Het doel van de behandeling is stoornissen in de communicatie te voorkomen, te beperken of te verhelpen. Hiervoor gebruikt de logopedist specifieke methodes die gegroeid zijn uit verschillende takken van de wetenschap. Naast behandeling staat de logopedist ook in om cliƫnten te adviseren en informeren. Hiermee begeleidt de logopedist ook de omgeving van mensen met spraak-, taal-, slik- en stemstoornissen. De logopedist werkt vaak samen met andere deskundigen.


Waarom is logopedie nodig?

Meer dan ooit leven wij in een communicatiemaatschappij. Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor het overbrengen van informatie, kennis en gevoelens. Dankzij communicatie en taal is het mogelijk om met anderen samen te leven. Communicatie- en taalstoornissen hebben bijgevolg een negatieve invloed op ons sociaal en emotioneel leven. Logopedie richt zich op de hulpverlening bij communicatiestoornissen en vervult daarom een duidelijke maatschappelijke rol.


Voor welke stoornissen kunt u bij de logopedist in NCW terecht?

  • Afasie: Verworven taalstoornis na een beroerte of trauma
  • Dysartrie: Spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel (vb. na craniaal trauma, CVA, tumor, ...)
  • Chronische spraakstoornissen: Omvatten stoornissen waarbij de spraak moeilijk verstaanbaar is omwille van spierspanning en/of de coƶrdinatiestoornis van de spieren vb. Ziekte van Parkinson of Huntington, ALS, MS, ...
  • Stemstoornissen: Dysfunctie van de larynx en/of stemplooien
  • Dysfagie = Slikstoornissen: een hersenletsel of aandoening van het zenuwstelsel kan de aansturing van gebruikte spieren bij het slikken verstoren.
  • Radiotherapie of chirurgie: ten gevolge van een radiotherapeutische of chirurgische behandeling in hoofd en/of hals kunnen stem-, slik- of spraakstoornissen ontstaan.Logopedie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x