Multiple Sclerose is een auto-immuunaandoening ter hoogte van het centrale zenuwstelsel waarbij eigen lichaamscellen de myelinelaag rond de zenuwen aantasten. Door deze beschadiging van myeline worden de prikkels trager of zelfs niet meer doorgegeven naar de rest van het lichaam.
Dit zorgt voor vele (on)zichtbare symptomen zoals vermoeidheid, spierzwakte, evenwichtsstoornissen, gevoelsverlies, …. MS wordt omwille van de vele symptomen ook wel eens de aandoening met 1000 gezichten genoemd.
Medicatie zal een belangrijke rol spelen in de behandeling van MS, maar ook wij als kinesitherapeuten zijn van cruciaal belang. De kinesitherapie bij multiple sclerose bestaat uit twee aspecten. Ten eerste proberen we de symptomen te verlichten daarnaast kan de juiste therapie ook de achteruitgang vertragen of zelf tegenhouden.
Door de diversiteit van de ziekte is een standaard oefenprogramma niet mogelijk. Afhankelijk van uw klachten en uw hulpvraag maken we een oefenprogramma op maat. Hierbij kan de focus liggen op souplesse , evenwichtstraining, sensorische training , krachttraining, oefenen van de fijne motoriek , vermoeidheid of staptraining, maar ook tips en tricks voor bepaalde transfers of activiteiten bij u thuis kan u bij ons verkrijgen.
Bij NeuroCentrumWest bieden wij naast individuele therapiesessies ook groepslessen aan. Samen bewegen verhoogt het sociaal contact en de motivatie.Daarnaast geeft een groepsles meer therapeutische vrijheid en zijn langere sessies mogelijk. Hierdoor wordt het motorisch leren extra bevorderd.
Wij bieden verschillende sessies aan waardoor u perfect kan kiezen waar uw interesses en noden liggen. Tijdens de reeksen durven we u uitdagen waardoor u nieuwe bewegingsvormen kan ontdekken.
Omdat elke persoon individueel verschillend is en kinesitherapie bij neurologische aandoeningen maatwerk is kiezen wij voor kleine groepen. Hierdoor kunnen de aanwezige therapeuten u de nodige ondersteuning bieden.
Meer info over MS in Balans vindt u hier.
Je hebt weinig adem.
Praten of slikken doet soms pijn.
Je stem voelt vermoeid aan na een gesprek.
Je hebt vaak slijmen in de keel.
Je verslikt je soms of je hebt moeite met kauwen.
Je hoest vaak tijdens het eten.
De logopedist geeft je adviezen mee hoe je best kunt slikken.
De logopedist geeft oefeningen mee om praten makkelijker te laten verlopen.
De logopedist geeft tips als het praten te lastig wordt. Ze zoekt samen met de zorgvrager naar ondersteunende communicatie.
Praat langzaam en luid. Probeer rustig te praten.
Probeer goed uit te rusten.
Zit goed rechtop om te voorkomen dat je je verslikt.
Doe altijd maar 1 ding tegelijk. Praat niet wanneer je eet.
MS gaat gepaard met een grote verscheidenheid aan klachten, waaronder ook moeilijkheden met de concentratie, snelheid van informatieverwerking, vermoeidheid, geheugenklachten.... Deze veranderingen kunnen een grote impact hebben op uw levenskwaliteit. Denk maar aan het functioneren op het werk, het uitvoeren van huishoudelijke taken… We vinden het dan ook belangrijk om deze klachten te beluisteren en u te informeren hierover.
Via een neuropsychologisch onderzoek kunnen we de specifieke veranderingen in kaart brengen. Dit doen we door het afnemen van specifieke cognitieve testen en vragenlijsten, in combinatie met een gesprek met u en met iemand van uw omgeving. Samen bespreken we de resultaten en kijken we welke aanpak het best past bij u. Dit kan bv. gaan over tips voor het dagelijkse leven of het opstarten van cognitieve training in samenwerking met de logopediste. Cognitieve activiteit is, net zoals fysieke activiteit, erg belangrijk om achteruitgang tegen te gaan.
Meer informatie over de praktische aspecten van het neuropsychologisch onderzoek vindt u hier.
We weten dat het emotioneel erg lastig kan zijn om om te gaan met de veranderingen die bij de ziekte horen. De ziekte heeft dan ook een invloed op veel aspecten van uw leven, waaronder uw werk, hobby’s, relatie…Het verwerkingsproces kan dan ook een intense periode zijn, waarbij wat extra ondersteuning helpend kan zijn. Samen kunnen we zoeken naar manieren tot een waardevol leven, aangepast aan uw mogelijkheden. Ook voor het omgaan met angst, piekeren, depressieve gevoelens etc. kan u bij ons terecht. Gezien de aandoening ook een invloed heeft op uw omgeving, staan wij ook paraat om hen ondersteuning te bieden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x