Evenwichtstraining

Evenwichtsproblemen is een zeer ruim begrip.

Bijna iedereen die bij ons komt voor kinesitherapie heeft er last van.

  • Bij parkinsonpatiënten spreekt men van H&Y fase 3 als er evenwichtsproblemen aanwezig zijn. Dit kan gaan van lichte evenwichtsverstoringen tot vallen door het slepen van de voeten, festinaties of freezing.
  • Bij Multiple sclerose zorgt de beschadiging van de myeline ervoor dat prikkels trager of zelfs niet meer worden doorgegeven. Zowel de sensorische info die naar de hersenen gaat als de motorische sturing vanuit de hersenen zijn verstoord met mogelijks evenwichtsproblemen als gevolg. 
  • Bij Spierziekten functioneren de spieren niet goed meer. Hierdoor is het anticiperen op evenwichtsverstoringen en omgevingsfactoren moeilijker. 
  • Na een CVA/Beroerte  kunnen evenwichtsproblemen aanwezig zijn afhankelijk van de locatie van het letsel in de hersenen. 
  • Andere neurologische aandoeningen (Hersentrauma, dwarslaesie, perifere aandoeningen) : Afhankelijk van de locatie van de aandoening kunnen ook hier evenwichtsproblemen optreden.
  • Bij evenwichtsproblemen door vestibulaire oorzaak/BPPV spreekt men meer van draaiduizeligheid. Dit vraagt ook een specifieke aanpak

Er zijn twee verschillende vormen van evenwicht

1. Statisch evenwicht

Hierbij blijf je in eenzelfde positie staan maar wordt je evenwicht verstoord door bijvoorbeeld armbewegingen. Een voorbeeld hiervan is een bord uit een hoge kast halen. Door het omhoog brengen van je armen verplaatst je lichaamszwaartepunt naar achter. Zo kan het zijn dat u uw evenwicht verliest naar achter. 

2. Dynamisch evenwicht

Hierbij zijn we in beweging zoals bijvoorbeeld tijdens het stappen.


Uw kinesist zal u tijdens uw therapie uitdagen door te variëren op verschillende vlakken:

  • Verschillende ondergronden en voetposities (vaste grond vs onstabiele mat, voeten naast elkaar vs. op heupbreedte)
  • Visuele controle (ogen open vs. dicht)
  • Combinatie met armbewegingen of cognitieve oefeningen
  • Verschillende oefenmaterialen (ballen, kegels, stokken,…)


Naast het specifiek behouden van het evenwicht zij ook de opvangreacties bij een verstoring, het correct vallen en het rechtstaan na een val enorm belangrijk. Ook hier bieden wij u bij NeuroCentrumWest de nodige therapie.

Welke therapie u juist nodig heeft bepalen wij door afname van bepaalde testbatterijen. Hiermee bepaald uw kinesist welke aspecten van het evenwicht voor u nu net moeilijker verloopt en waar de focus van uw therapie dus zal liggen. Door het regelmatig herhalen van deze testen kan ook de evolutie in de tijd bijgehouden worden. 

Evenwichtstraining

Meer therapievormen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x