Marchetraining

Marchetraining of gangrevalidatie is een zeer ruim begrip. Heel wat aandoeningen kunnen problemen geven bij het stappen. 

Zo kan er na een CVA een verlamming of krachtproblemen optreden waardoor het heffen van de voeten en de benen moeilijker kan zijn. Maar ook sensorische problemen waardoor het gevoel in de voeten verstoord is kunnen stapmoeilijkheden geven. Daarnaast kan ook de sturing vanuit de hersenen naar de zenuwen verstoord zijn waardoor de coördinatie van het stappen verstoord is. 

Kracht- en sensoriekproblemen zien we ook bij mensen met Multiple sclerose en bij spierziekten. Maar ook na hersentrauma, dwarslaesie of bij perifere aandoeningen zoals een dropvoet kunnen stapproblemen optreden.

Bij mensen met de ziekte van Parkinson zien we heel typisch een schuifelende gang waarbij er kleine pasjes genomen worden en de voeten meer slepen. Hierbij kan er ook freezing voorkomen. Mensen ervaren het gevoel van blokkeren, de voeten staan als het ware vastgeplakt op de grond. Daarnaast spreken we van festineren als er hele snelle kleine schuifelde passen worden genomen.

De therapie bestaat uit verschillende aspecten afhankelijk uw noden: 

  • Krachttraining en/of stretchen van de nodige spieren 
  • Aanleren van een correct stappatroon met de juiste coördinatie
  • Sensorische training waaronder proprioceptie heel belangrijk is
  • Evenwichtstraining

Bij parkinsonpatiënten kan gebruik gemaakt worden van cueing. Dit om freezing en festinaties te voorkomen. Hierbij zorgt een ritmische auditieve, visuele of sensorische prikkel voor een betere continuïteit tijdens het stappen. Daarnaast kan dit ook helpen om een beweging in te zetten. 

Marchetraining

Meer therapievormen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x