MSA

Multipele systeem atrofie (MSA) is een neurodegeneratieve ziekte. De oorzaak van MSA is dat een stof (een eiwit) zich op sommige plekken in de hersenen opstapelt. Dan raken de hersenen op die plekken beschadigd en gaan ze minder goed werken. Doordat sommige delen in de hersenen minder goed werken ontstaan er een tal van verschillende klachten. De schade vindt voornamelijk plaats in het autonome zenuwstelsel en dit deel regelt functies zoals ademhalen, zweten, de bloeddruk en de vertering. Er zijn twee vormen van MSA die zich vooral onderscheiden in de motorische klachten; MSA-p en MSA-c.

Bij MSA-p kan iemand de klachten krijgen die hier boven staan, samen met klachten die lijken op de ziekte van Parkinson. Zo kan iemand trager en schokkerig gaan bewegen en gaan trillen. Ze kunnen stijve spieren krijgen. En vaak kan iemand niet meer goed het lichaam rechtop houden. Omdat deze klachten vaak gelijkend zijn op de klachten van iemand met Parkinson is de behandeling ook gelijkaardig. 

De behandeling richt zich op twee pijlers. Een fysiek actieve levensstijl is belangrijk om conditie en kracht te onderhouden; regelmatig gaan wandelen, fietsen, sporten, tuinieren,… Daarnaast is kinesitherapie ook van cruciaal belang. Onderzoek toont aan dat kinesitherapie in een vroeg stadium de ziekte kan helpen afremmen door verbindingen in de hersenen te beschermen. Dit doen we via voldoende; uitdagende evenwichtstraining , gangrevalidatie  en stapoefeningen, power moves , dubbeltaaktraining , oefeningen voor algemene soepelheid  en een oefenprogramma voor fijne motoriek. Omdat fysieke activiteit zo belangrijk is introduceren we ook verschillende sporten tijdens behandelsessies zoals dansen, boksen en nordic walking. In een later stadium is kinesitherapie belangrijk om om te leren gaan met ongemakken door het aanleren van tips en tricks voor bepaalde transfers en activiteiten. Cueing  en cognitieve bewegingsstrategieën  kunnen hierbij niet ontbreken. 

Verder kunnen mensen met MSA-c als ze de ziekte wat langer hebben last krijgen van oogproblemen zoals nystagmus (instabiele blik). Voor deze laatste klacht geven wij convergentie en blikstabilisatie-oefeningen. 

Naast de revalidatie bieden we ook een algemene ondersteuning aan waarbij we zorgen voor advies en correcte doorsturing voor de niet-motorische symptomen van Parkinson. 

MSA

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x