PSP

PSP of progressieve supranucleaire paralyse is ook een neurodegeneratieve ziekte. Bij deze zeldzame ziekte gaan hersencellen langzaam (progressief) afsterven in bepaalde delen van de hersenen (supranucleaire regio) met voornamelijk lichamelijke problemen als gevolg (paralyse). De ziekte begint zoals de ziekte van Parkinson met traag bewegen, spierstijfheid en een trage gang, maar na een bepaalde tijd zijn er enkele belangrijke verschillen merkbaar. Al redelijk snel ontwikkelen mensen met PSP ernstige gangstoornissen en evenwichtsproblemen die dan leiden tot achterover vallen. Daarnaast zijn oogbewegingsproblemen (blikverlamming) zeer typisch en nemen die ook progressief toe. Tevens kunnen er stemmings- en gedragsstoornissen zijn zoals impulsiviteit en imitatiegedrag. Ook hier zijn er meerdere types van PSP; namelijk het Richardsyndroom en PSP-parkinsonisme. 

Bij PSP is de therapie vooral gericht op het verlichten van klachten en symptomen. 

De behandeling richt zich op twee pijlers. Een fysiek actieve levensstijl is belangrijk om conditie en kracht te onderhouden; regelmatig gaan wandelen, fietsen, sporten, tuinieren,… Daarnaast is kinesitherapie ook van cruciaal belang. Onderzoek toont aan dat kinesitherapie in een vroeg stadium de ziekte kan helpen afremmen door verbindingen in de hersenen te beschermen. Dit doen we via voldoende; uitdagende evenwichtstraining , gangrevalidatie  en stapoefeningen, power moves , dubbeltaaktraining , oefeningen voor algemene soepelheid  en een oefenprogramma voor fijne motoriek . Omdat fysieke activiteit zo belangrijk is introduceren we ook verschillende sporten tijdens behandelsessies zoals dansen, boksen en nordic walking. In een later stadium is kinesitherapie belangrijk om om te leren gaan met ongemakken door het aanleren van tips en tricks voor bepaalde transfers en activiteiten. Cueing  en cognitieve bewegingsstrategieën  kunnen hierbij niet ontbreken. 

De behandeling zal gelijkaardig zijn aan die bij de Ziekte van Parkinson met bijkomend meer aandacht voor ondersteuning en tips om de activiteiten in het dagelijks leven zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen, therapie in kader van de oogproblemen en een valpreventie programma.

PSP

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x